L'itinerari consta d'11 punts, identificats mitjançant les lletres A fins a la K.
A mesura que la investigació arqueològica que es porti a terme proporcioni més dades, s'anirà actualitzant la informació, incorporant nous elements d'interès.
B: Torre de l'Homenatge
Des d'aquest punt s'accedeix a la Torre d'Armes o de l'Homenatge. Es tracta de la torre més alta de tot el castell; de planta circular, té un diàmetre exterior de 6,10 m i una alçada exterior d'uns 14 m.
Construïda en els anys 1316-1317, se situa entre els llenços de les murades i descansa directament sobre la roca. Presenta una entrada característica feta de pedra picada i una construcció del llindar (la part inferior de l'obertura) força interessant; es poden observar els sistemes d'ancoratge i tancament de la porta, en concret les quatre pollegueres (peces amb un ull on entraven els eixos, sobre el quals girava una porta de dos fulls).
A l'interior de la torre podeu descobrir la seva composició primitiva en tres cossos, amb les marques dels diferents pisos: dos sobre la rasant actual (amb un diàmetre interior de 4 m), un altre de subterrani (de 3 m de diàmetre), potser emprat com masmorra, nou espitlleres de 1,20 m d'alçada (les obertures per a que hi entrés llum i per a disparar), i a dalt, la cúpula, de magnífica factura.
Les fonts històriques documenten nombroses obres de restauració realitzades a la torre; així, el 1329, es va afegir el matacà que recorre l'exterior i, posteriorment, el 1489, es va realitzar la cúpula de casquet esfèric —recentment restaurada el 2011— , que va substituir a l'anterior coberta, un terrat que datava del 1452, ja que "havia caigut, estava en gran perill i gran ruïna". A més de la cúpula, es va restaurar el 2011 un lateral del cos de la torre, en molt mal estat.
Algunes fonts parlen d'un escut que estaria situat a la clau d'aquesta cúpula, que la tancaria totalment, i que recordaria l'ensenya de Nunyo Sanç, Comte del Rosselló i la Cerdanya, cavaller que acompanyà Jaume I a la Conquesta de Mallorca el 1229, i que fou propietari del castell fins a la seva mort el 1241, moment en que passà a mans reials. Es creu que l'última planta estaria destinada al guaita o al res-ponsable del castell, ja que podria connectar, a través d'un accés, amb l'adarb (el camí de ronda o pas de guàrdia) de les muralles a les que s'adossa.
Exteriorment és molt similar a la coneguda torre Leonina del Vaticà de Roma (segle VIII), i possiblement la Torre de l'Homenatge serví de model a les torres predials que a partir del segle XVI es construïren a Felanitx entre el castell i el litoral.
La tradició oral parla de que, envers 1459, al castell, i concretament en aquesta torre, romangué el Príncep Carles de Viana —fill de Joan II de Navarra, i germà del futur rei d'Aragó, Ferran el Catòlic— , bandejat a Mallorca per ordre del seu pare. A partir d'aquesta tradició i altres elements, alguns defensen de forma vehement la hipòtesi de que Carles de Viana fou el pare de Cristòfor Colom, el descobridor d'Amèrica, fruit d'una relació amb una jove de Felanitx anomenada Margalida Colom.
C: Muralla nord amb pas de guàrdia
La muralla Nord, coronada per 25 merlets, està formada per dos trams de mur longitudinals i un de transversal que tanca el recinte en aquesta vessant. Els murs, de doble parament amb farciment, presenten nombroses línies de construcció realitzades amb Opus Spicatum, i sobre elles, davant dels merlets, es pot observar el pas de guàrdia, que recorre els dos primers trams murals.
Aquesta zona, pendent de realitzar-hi excavacions arqueològiques, presenta abundants restes de parets, i fins i tot una finestra en el mur transversal de la murada que, possiblement, pertanyeria a alguna de les nombroses estances de les quals parlen les fonts ─però que no s'hi han conservat─, com podria ser la capella. A la dreta d'aquesta habitació es pot apreciar un trencament en el mur, que presenta un sòcol marcant una possible zona de pas, encara que es desconeix la seva funció.
En aquesta zona es poden observar diferents elements:
E: Aljub principal
L'aigua és un recurs escàs i limitat estacionalment en regions, com Mallorca, que es caracteritzen per tenir un clima de tipus mediterrani, molt sec i calorós en els mesos d'estiu. Aquest fet porta a crear importants obres de captació i emmagatzematge, tant de les aigües superficials com subterrànies.
El castell de Santueri és un clar reflex d'aquesta situació, ja que compta amb una important xarxa hidràulica formada per un pou, canals i sèquies i, almenys, 6 aljubs que permetien recollir i emmagatzemar suficient aigua per a moments de setge o sequera.
Les seves tècniques constructives no permeten datar l'origen d'aquest sistema hidràulic, pel que desconeix si podria ser islàmic o haver desenvolupat, posteriorment, en època medieval.
En el cas d'aquest aljub, es tracta d'una estructura impermeabilitzada de planta rectangular de 16 m de llarg i 4,40 m d'ample. Presenta una coberta voltada, de 5,20 m d'alçada, suportada per tres arcs torals de tipologia lleugerament apuntada dels que actualment s'en conserven dos. Aquest element rebia l'aigua a través d'una síquia de pedra, connectada amb la xarxa hidràulica del castell.
El llenç de muralla sud-oest (a), de gairebé 17 m de longitud, serveix d'unió entre el tram de la façana i les dues torres cavalleres de planta quadrangular. Desgraciadament, ha perdut tots els merlets i el pas de guàrdia està molt deteriorat. El mal estat de conservació que presentava, va motivar una intervenció de consolidació l'any 1969.
Alguns autors han volgut veure en les formes quadrades d'aquestes torres un origen islàmic, encara que la manca d'informació no ens permet confirmar aquesta dada.
Conjunt format per tres elements: una estança força deteriorada (a) i dos aljubs (b) i (c) adossats a la paret posterior.
No gaire lluny de les restes de la murada trobem una petita pedrera de pedra calcària de tipus inclinat, en la qual es poden observar les traces de l'extracció manual de la matèria primera utilitzada per a la construcció de part del castell. Normalment, les pedres dures i menys estètiques eren usades com pedres de maçoneria en els murs i sòcols, mentre que la pedra més tova i fàcil de tallar era utilitzada en els carreus de portalades, cantonades, finestrals, dovelles, etc.
Així, per exemple, el 1329, a l'Arxiu del Reial Patrimoni (Palma) es dóna compte de que un tal Planajor, picapedrer, emprà 41 dies per extreure de la pedrera les lloses i els permòdols que havien de servir per al matacà de la torre rodona (de l'Homenatge) i el que existeix a la murada de la façana.
En aquesta zona es poden apreciar una sèrie d'elements com són les restes molt deteriorades d'un aljub, una plataforma inferior i les restes d'un tram de muralla.
L'aljub és un dels sis elements documentats que formen part del sistema hidràulic que proveiria als habitants del castell. Es troba mig enterrat, i presenta una coberta de volta d'aresta i uns murs que delimiten un espai de 8,50 m de longitud per 4,80 m d'ample. El mur lateral esquerre (a) es troba enterrat respecte al nivell actual del sòl, mentre que el mur dret (b) serveix com a mur de contenció d'una plataforma inferior (c) que connecta amb les restes d'un tram de muralla (d).
Delimitant aquesta zona del castell hi ha un llenç de muralla d'uns 150 m de longitud, amb prou feines visible des del camí, ja que es troba per sota del nivell de la plataforma. Adossat a ell, trobem la torre més allunyada de l'entrada del castell, amb una mida de 4,40 m per 2,70 m construïda en pedra calcària, amb línies d'Opus Spicatum de bona factura. Aquesta estructura es troba formada per tres murs, de manera que romania oberta a l'interior del castell. S'hi poden apreciar els forats on s'introduïen les bigues que suportarien el terra del pis de fusta i al qual s'accediria des d'unes escales també de fusta.
Aquesta torre és un exemple d'un tipus d'element defensiu que apareix a Europa en el segle XII. A l’arxiu del Reial Patrimoni consta que l'abril de 1348, es reconstruí un dels cantons de la torre, destruït per un llamp.
A la part alta d'aquesta zona es conserven alguns elements interessants que formarien part del sistema hidràulic del conjunt. Entre ells podríem destacar una estructura de pedra seca que recolliria l'aigua d'un pou d'uns quatre metres de profunditat i que s'abastia dels corrents d'aigua naturals. També podem citar dos aljubs connectats dels quals un, amb posterioritat, va ser habilitat com a estable. Aquests elements seran introduïts en l'itinerari quant s'investiguin i s'habiliti el seu accés.
Llenç mural format per sis trams que sumen una longitud total de gairebé 37 metres i en el qual es poden apreciar diferents tècniques constructives, ja que a la part baixa es pot observar una construcció de carreus de pedra calcària i morter, mentre que en altres zones es conserven línies d'Opus Spicatum de bona factura. A la part alta s'aprecien les restes d'un pas de guàrdia molt deteriorat, des del qual es controlaria la zona de l'actual monestir de Sant Salvador.
Des d'aquí, cap a l'est, es pot observar el lateral de la torre més allunyada del castell, que la tradició anomena torre des confessionari des moros.
En primer terme, entre la tanca del recorregut i el llenç mural, la tradició oral hi situa l'anomenat cementiri dels moros.